8 dingen die veranderen voor je geldzaken vanaf 1 juli 2017: van leaseauto tot internetstoring

Bron: Belastingdienst

Precies halverwege het jaar gaat een aantal wetswijzigingen in die van invloed kunnen zijn op je portemonnee. Ook is 1 juli 2017 een belangrijke deadline voor de belastingdienst en voor je vakantiedagen.

Bekijk de acht veranderingen hieronder goed om onaangename financiële verrassingen te voorkomen of juist te profiteren van nieuwe regels.



1) Klantenservice mag geen kosten per minuut meer rekenen

Vanaf 1 juli mogen voor gesprekken naar de klantenservice alleen nog de gewone kosten voor het bellen vanaf een vaste of mobiele telefoon in rekening worden gebracht en geen informatietarief per minuut meer worden gerekend. Dat geldt zowel voor 0900-, 0906- en 0909-nummers als voor algemene informatienummers.

Dat is het gevolg van een uitspraak van het Europees Hof. Dat stelt dat de klantenservice een essentieel onderdeel is van een product of een dienst en daardoor geen extra geld mag kosten.


2) Belastingaangifte: nabellen als je geen bericht hebt gehad van fiscus

De belastingdienst belooft voor 1 juli een voorlopige aanslag te sturen over het jaar 2016 als je voor 1 april aangifte hebt gedaan. Mocht je nog geen bericht gehad hebben van de belastingdienst dan is het raadzaam om er achter aan te bellen om te controleren of alles wel in goede orde is ontvangen. Voor 1 juli geeft de belastingdienst nooit informatie over je aangifte.

Als je na 1 april aangifte hebt gedaan, stuurt de fiscus binnen drie maanden na ontvangst de voorlopige aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen.


3) Geen pensioenopbouw in eigen beheer meer voor directeur-grootaandeelhouder

Directeur-grootaandeelhouders (dga’s) moeten per 1 juli stoppen met het opbouwen van pensioen in eigen beheer. Er mag geen geld meer worden toegevoegd aan in eigen beheer gevormde pensioenvoorzieningen.

De dga’s moeten hun opgebouwde pensioenrechten voor 2019 afkopen of omzetten in een zogeheten oudedagsverplichting.


4) Wettelijke vakantiedagen uit 2016 vervallen

Vakantiedagen uit 2016 moeten voor 1 juli worden opgenomen. Als dat niet is gebeurd komen ze te vervallen, op een aantal uitzonderingsgevallen na.


5) Zuinige diesel uit juni 2012 valt in 25%-tarief

Een dieselauto met een CO2-uitstoot van 110 gram/km uit juni 2012 die is veranderd van berijder en eigenaar valt vanaf 1 juli in het 25%-tarief. Vanaf 1 januari was dat nog 20 procent. Die 25 procent bijtelling is het bedrag dat bij het loon wordt opgeteld als de auto van de zaak privé wordt gebruikt.


6) 22-jarigen krijgen minimumloon voor volwassenen

Vanaf 1 juli geldt voor iedereen vanaf 22 jaar het minimumloon voor volwassenen. Die leeftijdsgrens lag tot nu toe op 23 jaar.  Het wettelijk minimumloon bedraagt per 1 juli 1.565,40 euro per maand. Voor 22-jarigen was dat de eerste helft van dit jaar nog 1.318,85 euro.


7) Grote bedrijven mogen betalingstermijn voor MKB’ers niet meer op +60 dagen stellen

Grote ondernemingen mogen geen betaaltermijnen van langer dan 60 dagen meer overeenkomen met mkb-bedrijven en zelfstandige ondernemers. Overeenkomsten die toch een betaaltermijn van meer dan 60 dagen hebben worden nietig verlaard. Voor bestaande overeenkomsten geldt een overgangsperiode van een jaar.


8) Bij internetstoring van meer dan 12 uur geld terug

Bij een internet-, televisie- of telefoniestoring die langer duurt dan 12 uur heb je vanaf 1 juli recht op een vergoeding. Die is afhankelijk van de hoogte van je abonnement. Bij storingen tussen de 12 en 24 uur krijg je 1/30 van je maandelijkse abonnementskosten terug, bij storingen tussen de 24 en 48 uur 2/30 en zo verder. Ook zakelijke klanten kunnen aanspraak maken op een vergoeding.